Het begrip DSO uitgelegd  

DSO: wat is dat?

Heb je alweer een betalingsherinnering gestuurd naar die ene klant? Moet je vaak (te) lang wachten op betalingen? Effectief debiteurenbeheer kan een hele uitdaging zijn. Maar het is wel cruciaal voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Hoe weet je of jouw bedrijf risico loopt? Bereken eenvoudig de DSO!

Wat is DSO?

DSO is hét meetinstrument bij uitstek om inzicht te krijgen in je debiteurenbeheer. DSO, afkorting voor Days Sales Outstanding, geeft aan hoeveel dagen het gemiddeld duurt voordat een factuur betaald is nadat jouw bedrijf een product of dienst heeft geleverd. Het cijfer geeft met andere woorden aan hoe lang je facturen gemiddeld openstaan. Dat geeft onder andere zicht op het debiteurenbeheer van je bedrijf, de kredietwaardigheid én tevredenheid van jouw klanten.

Hoe DSO berekenen?

Je kan de DSO-ratio respectievelijk berekenen per maand of per jaar met onderstaande formules.

  • DSO (maand) = (Openstaand bedrag aan facturen op het einde van de maand / maandomzet) x 30 dagen
  • DSO (jaar) = (Openstaand bedrag aan facturen op het einde van het jaar / jaaromzet) x 365 dagen
DSO formule

Waarom is het belangrijk?

Het is cruciaal om inzicht te krijgen in jouw DSO, aangezien het de belangrijkste indicator is van een (on)succesvol debiteurenbeheer. Wanneer de ratio boven jouw betalingstermijn uitsteekt, loop je risico. Dat geeft aan dat de cashflow van je bedrijf niet optimaal verloopt, en zegt veel over de financiële gezondheid van jouw bedrijf.

Is jouw DSO hoog of laag?

Een gemiddelde DSO bestaat eigenlijk niet. De DSO-ratio hangt sterk af van de bedrijfsstructuur en de bedrijfssoort. Ook de toegekende voorwaarden, de huidige economische situatie en de geschiedenis met een klant beïnvloeden die waarde. Bovendien kan je cashflow ook in de problemen komen als je gemiddelde betalingstermijn voor leveranciersfacturen (DPO - Days Payable Outstanding) lager is dan de gemiddelde betalingstermijn voor klantenfacturen (DSO – Days Sales Outstanding).

Je DSO onder controle houden?

Om je DSO onder controle te houden, is het belangrijk om dagelijks actie te ondernemen. We raden dan ook aan om je DSO dagelijks op te volgen.

Is jouw DSO alarmerend hoog? Dan geven wij nog graag enkele tips om je DSO te verlagen.

  1. Controleer vóór elke samenwerking met wie je zaken doet
  2. Factureer snel en duidelijk
  3. Communiceer helder
  4. Stuur op tijd een herinnering

Heb je hulp nodig om je DSO te verlagen? Of heb je andere vragen omtrent debiteurenbeheer? Neem dan gerust contact op! Wij helpen je snel verder!

Interesse in onze diensten?

Wil jij ook een efficiënt debiteurenbeheer dat zichzelf terugverdient? Of heb je andere vragen over ons vakgebied? Neem gerust contact op!

Scroll naar boven